Publicatiedatum: 7 maart 2025
Gezondheidszorg Met een onlangs geopende vrouwenpoli en een nieuw onderzoekscentrum komt er langzamerhand meer aandacht voor vrouwengezondheid. Genoeg is het niet. „We zijn echt nog in de beginfase.”
Gynaecoloog Judith Huirne aan het werk in Amsterdam UMC .Foto Saskia van den Boom De aanmeldknop stond nog geen half uur op het intranet van het Amsterdam UMC toen al vijftig vrouwelijke medewerkers zich hadden ingeschreven. Allemaal wilden ze gebruikmaken van het spreekuur voor vrouwspecifieke klachten. „We hadden een vergadering en de mailbox van een collega stond open. Daar zagen we de ene na de andere aanmelding binnenkomen: ‘Ping, ping, ping’. Het ging maar door, zonder dat we er reclame voor hadden gemaakt”, vertelt arts en hoogleraar gynaecologie Judith Huirne. „We hebben die aanmeldknop er meteen vanaf gehaald want we dachten: ‘Dit kunnen we niet aan’.”
Bij het gratis spreekuur, dat sinds januari is ingesteld, kunnen eigen medewerkers terecht voor aandoeningen zoals endometriose (waarbij slijmvlies buiten de baarmoeder zit), hormonale problemen zoals hevige overgangsklachten, en heftig bloedverlies bij menstruatie. Een verwijzing is niet nodig, elk consult duurt een uur. Als het nodig is, wordt gelijk een echo gemaakt. Er wordt niet behandeld, in dat geval wordt de medewerker doorgestuurd naar de eigen huisarts. Het spreekuur is een proef van twee jaar.
Gynaecologische aandoeningen krijg je eerder in je leven, ze werken langer door en hebben daardoor een grotere maatschappelijke impact Judith Huirne arts en hoogleraar gynaecologie Amsterdam UMC
Bron: Academie Nieuwe Zorg