Kankerzorg straks in minder ziekenhuizen: ‘Niet alle zorg kan meer om de hoek’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 6 februari 2024

Protestacties, ruziënde ziekenhuisbestuurders, Kamerdebatten en uiteindelijk een rechterlijke uitspraak; de concentratie van de kinderhartcentra is gerust mislukt te noemen.

Ondertussen proberen ziekenhuizen op het gebied van oncologie en vaatchirurgie wel stappen te zetten richting concentratie. ‘Ik heb geen enkele twijfel: dit wordt geen ruzie.’

Minimum aantal ingrepen omhoog

Aan het woord is gynaecoloog-oncoloog Hans Nijman van het UMCG. Hij maakte het plan van aanpak voor de concentratie van de kankerzorg in Nederland. Ook voor de vaatchirurgie is zo’n plan van aanpak opgesteld. Beide plannen komen voort uit het zorgakkoord, waarin het ministerie van Volksgezondheid met allerlei branches in de zorg afspraken heeft vastgelegd.

Nijman: ‘We zijn vanaf 2010 al bezig met concentreren, maar het zorgakkoord geeft een enorme versnelling. Partijen zijn het er nu over eens dat je binnen de oncologie tot een verhoging van de volumenormen moet komen.’ Dat betekent dat een ziekenhuis jaarlijks een minimum aantal ingrepen moet doen. Door dit aantal te verhogen zullen er locaties afvallen die te weinig patiënten behandelen om aan de norm te voldoen. De eerste nieuwe volumenormen voor oncologie zijn bijna klaar.

Bron: RTV Noord