’Investeer in digitale apotheekoplossingen’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

AMSTERDAM Jaarlijks belanden ruim 49.000 mensen door het gebruik van medicijnen in het ziekenhuis. Daarvan zijn zo’n 21.000 opnames te vermijden, zo blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Nivel. Om erger te voorkomen moet geïnvesteerd worden in digitale oplossingen, vindt hoogleraar Geneesmiddelengebruik Bart van den Bemt van het Radboud UMC.
„Ongeveer de helft van de mensen neemt zijn medicijnen niet zoals voorgeschreven. Vaak slikken mensen pillen voor langere tijd. Er volgt dan eens per jaar een gesprekje met de huisarts of de apotheker, maar tussendoor gebeurt ook van alles”, schetst Van den Bemt.

IIemand gaat op vakantie, leest iets in de krant of online. Of krijgt last van bijwerkingen. Mensen gaan dan hun medicijnen anders innemen. Er is onvoldoende aandacht voor. De meeste tijd worden patiënten alleen gelaten met hun medicijnen.”

Volgens de hoogleraar is het van belang om ook tussen die spaarzame controles contact te houden met patiënten. „Digitale oplossingen zijn daarbij een belangrijke ondersteuning”, vindt hij.Een van de bedrijven die zich hiermee bezighoudt, is farmaceutisch zorgbedrijf Pharmi. Oprichtster en ceo Claudia Rijcken: „Door vergrijzing zijn er steeds meer mensen die langdurig veel en complexe medicijnen moeten slikken. Daarbij stijgt het tekort aan personeel ook bij de apotheker. Het risico op fouten bij medicijngebruik door te weinig uitleg neemt daardoor toe.”

Bron: Academie Nieuwe Zorg