‘Goede communicatie essentieel bij klinisch onderzoek’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 23 mei 2023

Om te bepalen of een nieuw medicijn of vaccin werkt en veilig is, wordt het eerst getest in drie fases van klinisch onderzoek. Dr. Marianne van Maarschalkerweerd kent als geen ander de waarde van klinisch onderzoek, door haar jarenlange loopbaan in de geneesmiddelensector. Daarnaast nam ze als patiënt zelf deel aan klinisch onderzoek. Ze vertelt over haar ervaringen, wat goed gaat, en wat beter kan.

In 2010 werd bij Van Maarschalkerweerd chronische lymfatische leukemie (CLL) geconstateerd. ‘Het is bij toeval ontdekt in 2010 bij een bloedcontrole. CLL ontwikkelt zich meestal langzaam. Ik ben onder controle gebleven en pas in 2018 ben ik voor het eerst behandeld, in een studie met immunotherapie in combinatie met doelgerichte therapie. De behandeling duurde ruim een jaar en sindsdien ben ik vrij van medicatie en gaat het goed.’ Omdat het een chronische aandoening is, blijft ze wel onder controle.
‘De kans is groot dat ik weer een keer behandeld moet worden’, zegt ze daarover. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere behandelingen mogelijk.

Bron: Academie Nieuwe Zorg