Een persoonlijk dieet voor iedereen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 22 mei 2023

Freek van Rennes (76) had lang een moestuin, hij eet nog steeds elke dag veel verse groente. Toen hij zich opgaf voor een onderzoek waarvoor hij twaalf weken een eiwit- en vezelrijk dieet moest volgen, hoefde hij dus niet ineens veel gezonder te eten. Maar wel ánders. „Het was vooral veel: 30+-kaas, veel yoghurt, kwark en melk. Ik stond stijf van de eiwitten.” Hij at ook meer brood dan normaal, en elke dag een vezelig haverextract dat hij moest aanlengen met water of melk. „Heel gezond, maar net behangplaksel.”

Freek van Rennes was een van de 242 deelnemers aan een studie naar gepersonaliseerde voeding op basis van de stofwisseling. De resultaten publiceerden Maastricht UMC+, Wageningen Universiteit en Radboudumc eerder dit jaar in Cell Metabolism. Spoiler: een dieet dat is afgestemd op de stofwisseling had meer effect op hart- en vaatgezondheid en de bloedsuikerwaarden dan algemene voedingsadviezen. Van Rennes wist dat het onderzoek om twee soorten voeding draaide. Hij wist dat
hij bij de groep zat die een dieet met weinig vet en veel eiwit en vezels kreeg, en dat de andere groep juist veel enkelvoudig onverzadigde vetten moest eten, bijvoorbeeld uit olijfolie.

Bron: Academie Nieuwe Zorg