Digitaal patiëntgegevens uitwisselen tussen ziekenhuizen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 4 juni 2024

Niet meer documenten met patiëntgegevens uitprinten of zelfs overtypen van papier. Isala wisselt patiëntgegevens steeds vaker digitaal uit met andere ziekenhuizen. Dat is veiliger, sneller en efficiënter.

Minder rompslomp

Het klinkt als weinig vernieuwend, maar toch staat deze digitale overdracht (transmuraal verwijzen) tussen ziekenhuizen in Nederland nog in de kinderschoenen. In plaats van het overtypen of scannen van documenten, kunnen verzendende ziekenhuizen met een paar klikken de benodigde informatie delen met Isala. Dit betekent minder administratieve rompslomp, minder kans op fouten en vooral: meer tijd voor daadwerkelijke zorgverlening. Isala streeft ernaar om vanaf 1 juni alle verwijzingen transmuraal te ontvangen.

Voordelen

Transmuraal verwijzen heeft veel voordelen. Er hoeft geen nieuw dossier te worden aangemaakt als een patiënt nog niet bekend is in het ontvangende ziekenhuis. Dit bespaart tijd en voorkomt dubbel werk. Alle benodigde documenten worden direct digitaal meegezonden, zodat de ontvangende partij direct over de juiste informatie beschikt. De verzendende ziekenhuizen kunnen de voortgang van de verwijzing nauwlettend volgen. Daardoor weten ze precies wanneer de order wordt opgepakt. Na het versturen van een digitale verwijzing naar een andere instelling, volgt een bevestiging dat alle gegevens in goede orde zijn ontvangen. De gegevens komen rechtstreeks in het patiëntendossier. Deze optimalisatie van de patiëntenzorg komt ten goede aan de patiëntveiligheid.

Bron: Isala