De nieuwe wereld is digitaal

Efficiëntere patiëntenzorg dankzij digitale innovaties

Door Frans van den Houdt
Elize Bloks De farmaceutische patiëntenzorg kan beter en efficiënter, en digitale innovaties bieden uitkomst, is de stellige overtuiging van Kelly-Jo Dalusong. “Patiënten krijgen gedoseerd informatie.”

Ze voelt zich als een vis in het water bij Pharmi, zegt Kelly-Jo Dalusong. “Innoveren, nieuwe digitale toepassingen creëren om de zorg beter en efficiënter te maken, out of the box-denken; die nieuwe wereld past helemaal bij mij.”

Tijdens de laatste twee jaar van haar farmacieopleiding in Utrecht had ze al een bijbaantje bij het Eindhovense techbedrijf, dat applicaties en zorgdashboards ontwikkelt om de farmaceutische patiëntenzorg te verbeteren. En dat was haar zo goed bevallen dat ze na haar studie meteen solliciteerde voor product developer.

Niet dat ze het werk in de apotheek niet interessant vond, maar tijdens haar stages had ze gemerkt dat in de dagelijkse apotheekpraktijk nog wel “verbeterslagen te maken waren”. Vooral het gebrek aan tijd om optimale zorg te verlenen, door werkdruk en personeelsuitval, baarde haar zorgen. “Zo ontstaan medicatiefouten, die weer kunnen leiden tot ziekenhuisopnamen. Digitale innovaties bieden uitkomst”, meent Dalusong. “Want zo kunnen ook de beperkte openingstijden van de apotheek en ingewikkelde bijsluiter- en etiketteksten worden omzeild.”

Bron: Pharmaceutisch Weekblad