Publicatiedatum: 14 april 2025
Stichting Kind en Ziekenhuis is toegewijd aan patiëntgerichte zorg waarbij kind én gezin centraal staan. De zorg van de stichting beslaat diverse domeinen, zoals thuiszorg, ziekenhuiszorg en paramedische zorg. Om de samenwerking tussen deze zorglijnen naadloos te laten verlopen, onderstreept de stichting het belang van een samenhangend digitaal zorgplan. “Een dergelijk plan moet effectief inspelen op de behoeften van zowel het kind, het gezin als de zorgprofessionals”, vertelt Hester Rippen-Wagner, directeur-bestuurder van Stichting Kind en Ziekenhuis, in ICT&health 2.
Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s), zijn volgens Rippen-Wagner cruciaal om deze interdisciplinaire samenwerking digitaal te ondersteunen. Een PGO biedt zorggebruikers de mogelijkheid om via een app of website diverse gezondheidsgegevens van verschillende zorgaanbieders op één centrale plek te verzamelen. Alleen: veel ontwikkelingen op het gebied van PGO’s zijn sterk gericht op volwassenen en ketenzorg, terwijl de zorg aan kinderen wezenlijk anders is.
“Het is essentieel dat de PGO’s goed aansluiten bij de specifieke behoeften van kinderen en hun gezinnen,” vervolgt Rippen-Wagner. “We zijn daarom een project gestart om de wensen en eisen voor een PGO vanuit het perspectief van kind en gezin in kaart te brengen. Het is belangrijk om digitale gegevensuitwisseling en inzage in de kindzorg te bevorderen, vooral vanuit de gedachte van netwerkzorg en met het oog op de eindgebruiker.”
Bron: Academie Nieuwe Zorg