Beluister nu de podcast:  ‘Gezondheidsverschillen verkleinen’

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 26 augustus 2024

We zien grote gezondheidsverschillen in Nederland. Niet iedereen heeft dezelfde levensverwachting; mensen in kwetsbare sociaaleconomische omstandigheden leven gemiddeld 8 jaar korter, en 25 jaar in slechtere ervaren gezondheid dan de meest welvarende mensen. Voor mensen in zo’n kwetsbare positie is het lastiger om een gezonde leefstijl aan te houden. Factoren als laaggeletterdheid, financiële problemen, stress door schuldenproblematiek of sociale isolatie spelen hierbij een belangrijke rol. Wat kunnen zorgorganisaties en zorgverleners doen om de zorg voor deze mensen te verbeteren? 

In deze podcast hoor je de column van huisarts Janneke Michiels, over de gezondheidsverschillen in haar praktijk Mozaïek, in de Rotterdamse wijk Feyenoord. De wijk Feyenoord kenmerkt zich door de multiculturele achtergrond van haar bewoners. Zo’n 50 nationaliteiten komen samen in haar praktijk.

Als tafelgasten zijn Belle Bergsma, onderzoeker en adviseur bij Pharos Expertisecentrum gezondheidsverschillen, en Rob Weijers, taalambassadeur, aangeschoven. Belle gaat in op de oorzaken van deze gezondheidsverschillen, de rol die stress speelt, en hoe de zorg hier het beste mee om kan gaan. Rob Weijers, diabetes- en hartpatiënt, vertelt over de gevolgen van zijn laaggeletterdheid op zijn gezondheid.

Bron: Leefstijlcoalistie in de zorg