Aantal mensen dat hun gezondheid monitort met gezondheidapps enorm toegenomen

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Publicatiedatum: 25 januari 2023

Hardlopen, wandelen, crossfit, krachttraining, gezond eten en voldoende slaap: millennials willen fit zijn en dat terugzien op hun smartphone- en watch. Het aantal apps dat te maken heeft met gezondheid is vorig jaar enorm toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Of die apps succesvol zijn in het vastleggen van iedere stap die je zet of iedere minuut die je slaapt is onduidelijk. Om te beginnen is er tussen al deze apps een groot kwaliteitsverschil te zien, weet onderzoeker aan de Tilburg Universiteit, Nynke van der Laan. “Om voor zo’n app effectief te zijn is het belangrijk dat er ten eerste een ingrediënt in zit dat daadwerkelijk jouw gedrag kan beïnvloeden”, legt ze uit bij de omroep WNL. “Eigenlijk is het net als met medicijnen. Er moet een effectief stofje in zitten, in dit geval een functie, die ook daadwerkelijk inspeelt op de drivers van jouw gedrag.”

Dat is zeker niet het geval bij alle apps, weet Van der Laan. Bovendien meten niet alle apps even betrouwbaar, zegt ze. “De interpretatie ervan is soms erg lastig. Die apps zijn meestal gemaakt om dingen te meten”, legt ze uit. “Slaap is een hele moeilijke meting om te begrijpen.Er zijn verschillende slaapfases. Als jij ziet dat je slecht geslapen hebt door een misschien onbetrouwbare meting, kan dit ervoor zorgen dat je nog slechter gaat slapen.”

Bron: Academie Nieuwe Zorg