Vaccineren tegen Covid-19: ja of nee?

Het jaar 2020 heeft voor iedereen z’n beperkingen gehad en de variaties daarin waren groot. U heeft uzelf helemaal suf gewerkt als verzorgende, verpleegkundige, arts of mantelzorger met alle bijkomende zorgen. Voor een patiënt met een bijnier- of hypofyse-aandoening was het ook moeilijk, kan ik u vertellen.  De volgende vraag heb ik vaak gesteld: “Wat als ik ziek word, weet iedereen dan wat er moet gebeuren?”
Toen de dreiging achteraf meeviel, omdat iedereen goede voorzorgsmaatregelen nam of gewoon geluk had, sloeg de verveling wel toe. Altijd thuisblijven, geen of heel weinig bezoek en opletten met boodschappen doen. Het is duidelijk: iedereen wil wel weer terug naar ‘gewoon’ en het lijkt erop dat die mogelijkheid er is met het beschikbaar komen van de verschillende vaccins.

Echter Nederland zou Nederland niet zijn, om ook over de vaccinatie eens uitbundig te gaan polderen, net zoals over de mondkapjes. Mag je mensen wel verplichten om een mondkapje op te zetten? Mag je mensen vragen om zich te laten vaccineren? Het mondkapje heeft z’n plek nu wel verworven. Immers, je mag simpelweg de winkel niet in zonder mondkapje. Rest ons nog een collectief besluit over de vaccinatieplicht, of juist niet?

Waarom zou je jezelf moeten laten vaccineren?
Voor mij is dat gewoon heel duidelijk. Ja, ik laat mij vaccineren en wel om de volgende redenen.

  • Ik wil mijzelf beschermen
  • Ik wil geen andere mensen besmetten.

En, als iedereen dit doet kan er volgend jaar zomer waarschijnlijk weer veel meer dan op dit moment.

Bron: BijnierNET / Alida Noordzij