Herstelverhaal feochromocytoom – 2

Op 5 september 2019 is de eerste blog van Suzan gepubliceerd over de periode voorafgaand aan de operatie om een feochromocytoom te verwijderen en de eerste dagen erna. Dit is haar tweede blog.

Eindelijk naar huis! Zes dagen na de operatie werd ik eindelijk ontslagen. ’s Morgens zat ik al vroeg klaar om te gaan. Bepakt en bezakt werd ik in de rolstoel naar de auto gereden. Het grote herstellen kon beginnen.

Thuis stond Roellie de Rollator al voor me klaar. Een tip van een Amerikaans lotgenootje. ‘You’ll need him!’ had ze geschreven. Roellie werd mijn grote vriend. De eerste twee weken werkte ik elke dag, met behulp van de rollator, aan mijn conditie. Eerst leerde ik ermee staan. Toen kwamen de kleine stapjes. En uiteindelijk durfde ik ermee naar buiten. Ik was dolblij met het zitgedeelte, want dan kon ik af en toe uitrusten als ik weer een paar meter had gelopen. Twee weken na de operatie kon ik het eerste (langzame) rondje rond het huis zónder rollator realiseren.

Doordat mijn buikspieren een flinke opdoffer hebben gekregen en de vliezen tussen de organen allemaal losgemaakt zijn, is de buikpartij een flinke warzone. Ik had mijn voorzorgsmaatregelen genomen en een voorraad luchtige, elastische broeken met wijde band aangeschaft voor na de operatie. En die waren hard nodig. Je buik zwelt enorm op. Spijkerbroeken? Dat is nu, drie maanden na de operatie, nog steeds geen optie. Huid- en zenuwpijn zorgen ervoor dat ik kleding van harde, stugge stoffen of strakke riemen als zeer onprettig ervaar. Over huidpijn gesproken, het operatiegebied voelt rond de heup als een soort van gevoelloos. En ook dat is na drie maanden nog niet weggetrokken, als dat al gaat gebeuren.

Bron: Suzan / BijnierNET

Sluit Menu
×

Winkelmand

Corona-virus en bijnieraandoeningen

Nederland is in de ban van het corona-virus.

Leden van de Hypofyse Stichting, de Bijniervereniging NVACP en BijnierNET hebben op 19-03-2020 onderstaande mailing ontvangen. Deze brief is in overleg met de endocrinologen geschreven.

Mensen die afhankelijk zijn van cortisol medicatie (bijv. hydrocortison / cortisonacetaat / plenadren etc.) hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Deze instructies over “hoe om te gaan met stress” zijn belangrijk en moet je in deze tijd van onrust goed toepassen! Zorg dat je weet wat de adviezen in het stressschema zeggen.
Je kunt dan zelf goed voor je lichaam en geest zorgen. Zelfmanagement wordt dit genoemd.

Deze drie organisaties bieden hulp aan via de websites: www.bijniervereniging-nvacp.nl, www.hypofyse.nl/ en www.bijniernet.nl en via de telefoonteams en de social media. Lees  de informatie nogmaals zorgvuldig door en handel zoals aangegeven. De telefoonnummers vindt u op de websites. Daarnaast vindt u ook belangrijke informatie op www.thuisarts.nl.

Er is een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen en de antwoorden op die vragen, waarschijnlijk staat uw vraag er ook bij. Daarnaast staat er ook nog aanvullende informatie op de website. U vindt informatie op www.hypofyse.nl  , www.bijniervereniging-nvacp.nl of www.BijnierNET.nl .
Omdat de situatie iedere dag kan veranderen, kunnen de adviezen ook wijzigen. Raadpleeg daarom geregeld de diverse websites of de informatie die op u van toepassing is, is gewijzigd.

Lees voor uw juiste ontspanning ook deze pagina.

Patiënten die goed zijn ingesteld, zijn niet meer of minder kwetsbaar dan gezonde Nederlanders, Lees daarom ook de adviezen die vermeld staan op www.thuisarts.nl..

U hoeft dus niet in quarantaine, maar u moet net als andere mensen in Nederland wel opletten en directe contacten met anderen vermijden, geen handen geven, omhelzen enzovoorts nu even niet. Feestjes en koffiedrinken bij de buren doe dat nu niet. De winst is nu nog te halen, zorg dat je niet ziek wordt.

Let op bij klachten! Volg dan direct de stressinstructies op en ga niet bellen met uw huisarts of specialist en ga zeker niet zonder contact met uw arts naar het ziekenhuis. Door alleen te bellen als het echt niet anders kan, dan houden we de zorg zo goed mogelijk toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft. Hoe spijtig ook, de bereikbaarheid van de ziekenhuizen is even niet altijd gegarandeerd.

De artsen zijn op dit moment hard aan het werk om alle zorgvragen die op hen afkomen te behandelen. Het verzoek is zo min mogelijk telefonisch contact te zoeken over de toepassing van de stressinstructies. Volg eerst alle bekende adviezen op, u kunt het immers zelf!

Met vriendelijke groeten,

Nederlandse Hypofyse Stichting, Johan de Graaf
Bijniervereniging-NVACP, Bas van den Berg
BijnierNET, Johan G. Beun
Met dank aan de ondersteuning van Gerlof Valk en Michiel Kerstens (endocrinologen)

Coronavirus

COVID-19

Coronavirus

COVID-19