“Heeft mijn kind wel écht een ziekte???”

De hielprik voor AGS
Het adrenogenitaal syndroom (AGS) is een ernstige aangeboren ziekte van de bijnier. Pasgeboren kinderen kunnen ernstig ziek worden en zelfs overlijden omdat er onvoldoende cortisol en aldosteron worden gemaakt.

Typisch is dat er in de eerste dagen ogenschijnlijk niets aan de hand is: de kinderen doen het vaak prima en er zijn in het geheel geen ziekteverschijnselen. Pas na de eerste levensdagen ontstaan klachten zoals niet goed aankomen in gewicht, uitdroging en uiteindelijk een ernstige crisis. Meisjes met AGS worden geboren met vergrote clitoris en versmolten schaamlipjes waardoor zij al snel na de geboorte onder de aandacht van een kinderarts komen, maar de jongens met AGS hebben geen uiterlijke kenmerken en zijn ogenschijnlijk gezond.

Al in 2002 is de hielprik voor AGS in Nederland ingevoerd om vooral bij deze kinderen een ernstige ziekte en zelfs overlijden te voorkomen. Alle pasgeboren kinderen worden tot een leeftijd van 72 uur geprikt en een stofje gemeten dat bij AGS verhoogd is. Als het stofje in het hielprikbloed verhoogd is dan praten we van een afwijkende hielprik. Binnen meestal 2-3 dagen is de uitslag binnen. Als de hielprik afwijkend is voor AGS dan wordt direct de huisarts geïnformeerd die contact zoekt met de ouders. De huisarts zorgt ervoor dat het kind nog op dezelfde dag door een gespecialiseerde kinderarts wordt onderzocht.

Bron: BijnierNET / Hedi Claashen