Eigen risico, eigen bijdrage, terugbetaling

WORD LID

Bij het Lidmaatschap:

  • Bijniermagazine
  • Welkomstpakket
  • Forum
  • Lotgenoten contact dagen
  • Medisch congres

Voor maar € 37,50 per jaar

Eigen risico

Ondanks dat je maandelijks netjes je premie betaalt aan je zorgverzekeraar, moet je toch nog iets betalen voor de geleverde zorg. Dat zit zo.

De overheid heeft bepaald dat iedere volwassene in Nederlands ieder jaar eerst een bepaald bedrag aan zorgkosten zelf moet betalen voordat de zorgverzekeraar de (rest van de) kosten gaat betalen. Het bedrag dat je zelf moet betalen heet – net als bij de auto- en  inboedelverzekering – het eigen risico. Voor 2019 (en ook voor 2020) heeft de overheid het eigen risico vastgesteld op 385 euro. Dat betekent dus dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten die je maakt, uit eigen zak moet betalen.

Het eigen risico is geen no-claim regeling. Je krijgt dus geen bedrag terug als je het hele jaar geen zorgkosten hebt gemaakt.
Het eigen risico geldt per persoon (vanaf 18 jaar). Dus ook als iemand in huis al het hele eigen risico heeft betaald (“opgemaakt”) moeten de andere huisgenoten nog hun eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betalen. Daarbij geldt dat de zorgkosten worden verrekend met het eigen risico in het jaar dat de zorg is geleverd. Ook als de zorgverlener, bijvoorbeeld een ziekenhuis, pas in het jaar erna de rekening naar de verzekeraar stuurt.

Bron: BijnierNET