De medicijnrol, ofwel de ‘baxterrol’

Om de kans op fouten bij het innemen van medicijnen te verkleinen, kun je gebruik maken van een zogeheten ‘baxterrol’. Wat is het, hoe werkt het en wanneer kom je ervoor in aanmerking? Hieronder een uitleg.

Eerst natuurlijk even over die vreemde naam: baxterrol. Dit is weer een fraai voorbeeld van een merknaam die verandert in een soortnaam of begrip. Zoals het stanleymes (als eerste door de firma Stanley Works op de markt gebracht), de kliko (van het bedrijf Kliko), de luxaflex (een merknaam van de firma Hunter Douglas) en het fotoshoppen (naar Adobe’s Photoshop-programma).

Zo was het de Amerikaanse firma Baxter die in Nederland de eerste machine leverde die voor patiënten die dagelijks verschillende medicijnen gebruiken, deze medicijnen op maat kan verpakken. Dit op maat verpakken van medicijnen is als snel ‘baxteren’ gaan heten. En de rol met medicijnen die dit oplevert gaat door het leven onder de naam baxterrol. Inmiddels zijn er meer fabrikanten. We zullen daarom de meer neutrale term medicijnrol gebruiken.

Bron: BijnierNET