Bericht over de maatregelen omtrent het coronavirus

Op maandagavond 16 maart jl. sprak minister-president Rutte over de zware maatregelen die getroffen moeten worden om de verspreiding van het corona-virus te vertragen. Het vertragen is nodig omdat de ziekenhuizen de benodigde zorg niet kunnen leveren, als er teveel mensen ineens intensieve zorg nodig hebben vanwege een besmetting met het corona-virus. Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk is dat de ziekenhuizen kunnen blijven functioneren, ook voor ander medische zorg.

Het bestuur van de Bijniervereniging NVACP heeft goed kennis genomen van alle maatregelen en volgt de adviezen van de Rijksoverheid en het RIVM op.

Er zijn daarom voorlopig geen bijeenkomsten voor leden en naasten om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

De vereniging staat wél voor u klaar, zoals inmiddels ruim 30 jaar.

Vragen&Antwoorden

In samenwerking met BijnierNET is nieuwe informatie voor u verzameld op basis van alle vragen die wij ontvingen. U vindt een Q&A hier.

Luisterend oor

Heeft u behoefte aan een luisterend oor om uw persoonlijke situatie te bespreken met iemand met ruime ervaring in de gezondheidszorg, bel dan met het telefoonteam 0800-6822765.

Forum

Gebruik het forum om elkaar te informeren. Wees wel voorzichtig met informatie die u van het internet haalt. Het is helaas niet altijd correct en betrouwbaar. Het bestuur van de vereniging laat zich informeren door experts over maatregelen en zo nodig informeren wij u per mail en ook in het Bijnier magazine.

Jaarlijkse controle

Speciaal vragen wij uw aandacht voor uw jaarlijkse gesprek met de internist-endocrinoloog, mocht die op korte termijn staan gepland. Het is belangrijk dat het gesprek, al dan niet aangepast, wél doorgaat. Datzelfde geldt voor het voorbereidende bloed- of urineonderzoek. Wij hebben begrepen dat uw behandelend arts (of een van de medewerkers) contact met u opneemt over het jaarlijkse gesprek. Ga niet zelf bellen, tenzij u niets heeft gehoord tot 24 uur voor het geplande gesprek. Check ook altijd de website van uw ziekenhuis.

Sluit Menu
×

Winkelmand

Corona-virus en bijnieraandoeningen

Nederland is in de ban van het corona-virus.

Leden van de Hypofyse Stichting, de Bijniervereniging NVACP en BijnierNET hebben op 19-03-2020 onderstaande mailing ontvangen. Deze brief is in overleg met de endocrinologen geschreven.

Mensen die afhankelijk zijn van cortisol medicatie (bijv. hydrocortison / cortisonacetaat / plenadren etc.) hebben stressinstructies gehad van hun behandelend arts of de verpleegkundig specialist. Deze instructies over “hoe om te gaan met stress” zijn belangrijk en moet je in deze tijd van onrust goed toepassen! Zorg dat je weet wat de adviezen in het stressschema zeggen.
Je kunt dan zelf goed voor je lichaam en geest zorgen. Zelfmanagement wordt dit genoemd.

Deze drie organisaties bieden hulp aan via de websites: www.bijniervereniging-nvacp.nl, www.hypofyse.nl/ en www.bijniernet.nl en via de telefoonteams en de social media. Lees  de informatie nogmaals zorgvuldig door en handel zoals aangegeven. De telefoonnummers vindt u op de websites. Daarnaast vindt u ook belangrijke informatie op www.thuisarts.nl.

Er is een overzicht gemaakt van veel gestelde vragen en de antwoorden op die vragen, waarschijnlijk staat uw vraag er ook bij. Daarnaast staat er ook nog aanvullende informatie op de website. U vindt informatie op www.hypofyse.nl  , www.bijniervereniging-nvacp.nl of www.BijnierNET.nl .
Omdat de situatie iedere dag kan veranderen, kunnen de adviezen ook wijzigen. Raadpleeg daarom geregeld de diverse websites of de informatie die op u van toepassing is, is gewijzigd.

Lees voor uw juiste ontspanning ook deze pagina.

Patiënten die goed zijn ingesteld, zijn niet meer of minder kwetsbaar dan gezonde Nederlanders, Lees daarom ook de adviezen die vermeld staan op www.thuisarts.nl..

U hoeft dus niet in quarantaine, maar u moet net als andere mensen in Nederland wel opletten en directe contacten met anderen vermijden, geen handen geven, omhelzen enzovoorts nu even niet. Feestjes en koffiedrinken bij de buren doe dat nu niet. De winst is nu nog te halen, zorg dat je niet ziek wordt.

Let op bij klachten! Volg dan direct de stressinstructies op en ga niet bellen met uw huisarts of specialist en ga zeker niet zonder contact met uw arts naar het ziekenhuis. Door alleen te bellen als het echt niet anders kan, dan houden we de zorg zo goed mogelijk toegankelijk voor iedereen die zorg nodig heeft. Hoe spijtig ook, de bereikbaarheid van de ziekenhuizen is even niet altijd gegarandeerd.

De artsen zijn op dit moment hard aan het werk om alle zorgvragen die op hen afkomen te behandelen. Het verzoek is zo min mogelijk telefonisch contact te zoeken over de toepassing van de stressinstructies. Volg eerst alle bekende adviezen op, u kunt het immers zelf!

Met vriendelijke groeten,

Nederlandse Hypofyse Stichting, Johan de Graaf
Bijniervereniging-NVACP, Bas van den Berg
BijnierNET, Johan G. Beun
Met dank aan de ondersteuning van Gerlof Valk en Michiel Kerstens (endocrinologen)

Coronavirus

COVID-19

Coronavirus

COVID-19